Slik velger du rett utelampe

Hus og bolig er en viktig sak for nordmenn. Vi er verdensmestre i å pusse opp, både inne og ute. Det er ingen steder IKEA selger så mange kjøkkener som i Norge. Etter sigende bytter vi nordmenn kjøkken hvert femte år. Vi er også glade i å ordne ute, og skape et vakkert område. Det inkluderer også utebelysningen og her er det mange valg å ta. I denne artikkelen skal vi gi deg noen tips om hvordan du kan velge rett utelampe.

Mye å velge mellom

I mørke Norge er det behov for lys ute store deler av året, og produsentene vet å gi oss mye å velge mellom. Spotter, downlights, lyktestolper og hjørnelamper. Noe av det første du bør gjøre er å tenke over hvilken funksjon lyset skal ha. Det er forskjell på belysning som skal lyse opp et mørkt område ved garasjen eller bakdøren og lys som skal lage hyggelig stemning i hagen. Noen steder trenger du et skarpt lys, men pass på at du ikke overdriver så det blir blendende og forstyrrende i stedet for nyttig.

Skal du ha utelys som skal skape stemning bør du tenke over hvilken farge du har på huset og ikke minst hvilken stil du har. Har du et eldre hus av den klassiske typen er det flott med nostalgiske lyktestolper i hagen. Moderne hus tåler godt spotter med farge eller de moderne lysnettene som blinker.

Velg utebelysning som ikke forstyrrer

Ta hensyn til andre når du velger utebelysning. Særlig om du bor i tettbebygde strøk er det viktig å tenke på hvordan andre blir påvirket. Ta gjerne en tur over til naboens tomt for å se hvordan utebelysningen din vil se ut derfra. Unngå å velge noe som forstyrrer og sjenerer andre.

Bor du i et boligområde, kan det være lurt å ta hensyn til naboene når du skal velge belysning. Bank på døra og snakk med naboen. Ta en tur sammen ut i naboens hage, slik at du får se hvordan en eventuell ny belysning hos deg vil se ut hos naboen. Har du gangveier er det viktig å passe på at du ikke installerer belysningen for høyt oppe. Velger du nedfelte lys, som sitter høyt oppe, vil du ende opp med å blende de som kommer på besøk.

Her er en liste over alt du har å velge mellom slik at du kan tenke over hva som kan passe hjemme hos deg:

  • Innfelte og nedfelte lys i tak, vegger og trappetrinn
  • Klassiske vegglamper og lykter
  • Hjørnelamper og hjørnelykter
  • Klassiske taklamper
  • Spotter og downlights
  • Frittstående utelamper, lyktestolper og pullerter
  • Dekorlys, solcellelamper og lanterner
  • Lysnett og lystau med forskjellige farger og effekter

I tillegg er det veldig hyggelig å pynte opp inngangspartiet og verandaen med lykter der du kan plassere levende lys. Det skaper en veldig hyggelig stemning og er en flott måte å ønske besøkende velkommen på.

Ikke glem å bruke sparepærer og led-pærer og så av utelys når de ikke trenges. Det finnes mange som er tidsinnstilt slik at de slår seg av når solen / dagslyset kommer og slår seg på igjen når mørket fallet på. Da slipper du å bekymre deg over sløsing av strøm.

Privacy Policy