Varmepumper

Installerer du en varmepumpe i huset ditt, har du tatt det første store steget for å gjøre hjemmet ditt mere klima – og miljøvennlig. Varmepumper er energieffektive, og de vil forbedre økonomien din, da de bruker mindre strøm enn for eksempel panelovner og oljefyrer.

Konseptet til en varmepumpe er at den, sammen med litt strøm, trekker gratis energi fra jorden, solen, luften, berget, vannet eller i en kombinasjon for å varme opp eller kjøle ned hjemmet ditt. Enkelte spesialproduserte varmepumper kan i tillegg nyttiggjøre luften ute til å varme opp vannet i boligen din. Effektiviteten til en varmepumpe varierer litt i takt med lokalgitte forhold, men i all hovedsak er de veldig stabile og sikre. Det som gjør en varmepumpe ekstra unik er at den avgir mer energi i form av varme eller kulde, enn den bruker selv for å fungere.

Det finnes en rekke ulike varmepumper med forskjellige egenskaper og prisklasser. Du vil garantert finne noe som passer til deg og ditt hjem. Når man skal installere en varmepumpe er det viktig å sørge for at man får profesjonellhjelp, slik at alt vil fungere slik det skal.

Luft til luft varmepumpe

En luft-til-luft varmepumpe benytter luften ute til å varme opp eller kjøle ned luften inne. En slik varmepumpe egner seg godt i eneboliger, rekkehus og leiligheter. Det tar kun ett år fra du installerte varmepumpen til den avgir mer energi enn den bruker selv. En luft-til-luft varmepumpe har en forventet levetid på 12-15 år. Slike varmepumper er godt tilpasset et nordisk klima.

En væske-til-vann varmepumpe benytter grunnvannet, sjøvann eller vannet i jorden til å avgi varme via tappevann, viftekonvektorer, vannbåren gulvvarme og radiatorer. En slik varmepumpe avgir nok energi til å varme opp boligen din og varmtvannet gjennom hele året. En væske-til-vann varmepumpe har nesten samme konsept som en luft-til-vann varmepumpe, som bruker luften ute til å varme opp tappevannet. Begge disse varmepumpene er gode alternativer for deg som skal bygge ny bolig, eller som allerede har et vannbårent system.

Andre varmepumper

Det finnes også andre varmepumper som er like effektive, gunstige og miljøvennlige som de mest vanligste varmepumpene som allerede er skrevet om. En tappevannsvarmepumpe benytter uteluften til å varme opp tappevannet i boligen din. Den har et veldig likt konsept som en luft-til-vann varmepumpe, men forskjellen er at en tappevannsvarmepumpe kun varmer opp vann.

Dagens teknologi og kunnskap har gjort at man kan kombinere en rekke ulike varmepumper med solenergi. Dette gir en rekke fordeler, men krever spesialkompetanse. Hovedpoenget er at solvarme skal prioriteres. Når solen avgir nok energi skal varmepumpen skrus av for å forlenge levetiden. Når solen trekker seg tilbake kan man benytte varmepumpen igjen. Slik vil du alltid ha miljøvennlig og nesten gratis oppvarming til boligen din.

En siste type varmepumpe er en avtrekksvarmepumpe som tenker mer på gjenvinning og helhetlighet. Denne varmepumpen resirkulerer og benytter brukt energi ifra boligen din til å på nytt varme opp tappevannet og luften.

Det finnes flere fordeler med å investere i en varmepumpe, og det finnes en varmepumpe til ethvert formål. Før du går til innkjøp, er det viktig at du rådfører deg med fagfolk slik at du er sikker på at du får det du trenger.

Privacy Policy