VINTER = HØYSESONG FOR BOLIGBRANN

Vinteren er den tiden av året da det oppstår mest boligbranner. En av årsakene til dette er at det er på denne tiden av året da vi feirer jul, og en del av den norske julefeiringen er masse levende lys. Og, som kjent, kan levende lys være en kilde til brann.

En annen grunn til at det er flere branner på denne tiden er at det er kaldt og når det er kaldt trekker vi nordmenn innendørs. Vi koser oss mer, lager mer mat, tenner lys og har på flere elektriske apparater enn vanlig. I tillegg drar vi oftere på byen, koser oss mer med alkohol og blir mer uoppmerksomme. Dermed glemmer vi at vi har satt på nattmat og tent levende lys, eller vi sovner med sigaretten i hånden.

Gode tips for å unngå brann

Det finnes en noen lure ting vi kan gjøre for å redusere brannfaren. Når du kommer sulten hjem fra byen, så smør deg en brødskive. Ikke sett på stekeovnen eller en stekepanne for så å sovne fra hele greia. Lag smørbrødet ditt før du går på byen, så vet du at du har deilig mat som venter på deg når du kommer hjem. Et annet alternativ er å bruke komfyrvakt, den redder deg om du glemmer at du var i ferd med å lage mat.

Levende lys kan glemmes eller veltes. Hva med å kjøpe elektriske lys som ser ut som levende lys? Alternativet er at dere avtaler at en av dere har ansvaret for å slokke lysene, eller passe på at du slokker dem før du forlater rommet. Blir det kaldt fyrer vi gjerne i peisen, men har du ikke fyrt på lenge kan du risikere at sprengfyringen din fører til for mye beksot og dette igjen øker sjansen for en pipebrann.

Hjemme bør du ha et brannteppe, og den tidligere nevnte komfyrvakten. Bytt til nye elektriske ovner i stedet for gamle stråleovner. Ikke sett lysene dine i store dekorasjoner. Dette er brannfarlig. Pynter du huset med adventsstaker, lysslynger og annen elektrisk pynt, så husk å sjekke koblinger etc. slik at du ikke bruker lys med brunsvidd kontakt. Noen av disse er laget slik at når en eller to pærer går så belastes de andre mer. Det i seg selv er en brannfarlig, da varmegangen kan bli høy.

Husk at feil på elektrisk anlegg og utstyr samt feil bruk av dette er det som aller oftest sørger for at det blir brann hjemme hos oss. Derfor er det viktig at du går over det elektriske anlegget og ikke bruker elektrisk utstyr som virker ødelagt. Sørg også for at du ikke overbelaster skjøteledninger. Følger du disse rådene kan du føle deg langt tryggere i mørketiden og nyte varme og hygge med god samvittighet.

En annen virkelig smart ting, spesielt om du er familie med små barn, er å øve på brann. Hva gjør dere hvis det brenner? Hvordan høres brannalarmen ut? Hvem hjelper hvem? Hvordan kommer dere ut? Hva bør man og hva bør man ikke gjøre? Hvor er rømningsveiene? Slike øvelser er smarte og kan virkelig komme til nytte om uhellet skulle være ute.

Privacy Policy